arctic_region_pol_2007

Arktis er området omkring Nordpolen. Den største del udgøres af Ishavet, men også de allernordligste landområder af Europa, Asien og Nordamerika henregnes til Arktis. Ligesom Antarktis har Arktis lave temperaturer året rundt, dog især om vinteren, hvor det er mørkt døgnet rundt. I sommerhalvåret er der til gengæld lyst hele tiden. I F. Amadeo Giannini’s bog fra 1957, “The Worlds Beyond the Poles“, skriver han om Admiral Byrd, der tilsyneladende fandt indgangen til den Jordens midte, da han fløj over Nordpolen under hans mange ekspeditioner i 1947, under “Operation Highjump“. Eneste problem med Giannini’s histore, var at Byrd aldrig var i nærheden af Nordpolen (men på Sydpolen, og da det var i februar, så var der ikke lys, så der ville ikke være en chance for at han kunne have set noget som helst fra luften. Giannini citerer oven i købet direkte fra filmen “Tabte Horisonter” (1937). (Læs mere her).

TIDSLINJE:

1596 – Den 16. maj forlod Willem Barents atter Amsterdam, opdagede den 8. juni Bjørneøen og den 17. juni Spitsbergen. Han kom til vestkysten af Novaja Zemlja. Under den tredje rejse frøs skibet fast og kom ikke fri, da sommeren indtraf. Som følge deraf omkom Barents den 20. juni 1597. Barentshavet blev senere opkaldt efter ham.

1926 – Den 9. maj gjorde Richard Byrd og Floyd Bennett et forsøg på at fly over Nordpolen. Ved tilbagekomsten til Ny-ÅlesundSpitsbergen hævdede de at have været over polen, men de var ikke i stand til at præsentere navigationsdate, som kunne bekræfte deres påstand. Senere granskning af deres dagbøger, rejsetiden, flyets fart og analyser af vejr- og vindforhold førte til, at blandt andre Bernt Balchen har fremsat betydelig tvivl, om de virkelig nåede frem. Ikke desto mindre skaffede turen Byrd berømmelse og sikrede ham finansiel støtte for videre fremstød mod sydpolen

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.