Westall UFO nærkontakten, var en begivenhed, der fandt sted den 6. april, 1966 i Melbourne, Victoria, Australien.

The_Dandenong_Journal_-_1966_14th_Apr_-_page_1

Omkring kl. 11 om formiddagen, var mere end 200 studerende og en lærer på Westall High School angiveligt vidner til et uforklarligt svævende objekt i mere end tyve minutter. Objektet “faldt” tilsyneladende ned i en nærliggende græsmark, som lå tæt op af noget der hedder The Grange (nu et naturreservat). Ifølge rapporter, steg objektet hurtigt og fløj i nordvestlig retning over forstaden Clayton South.

Objektet:
Vidner beskriver objektet som et tallerken-formet fartøj med en svag lilla bef58456a3b2nuance, omkring dobbelt så stor som en familiebil.
Vidnebeskrivelserne var blandet: Naturfagslærer Andrew Greenwood fortalte The Dandenong Journal, at han så en sølvskinnende grøn disk. Ifølge vidnerne “faldt” objektet for derefter at krydse og flyve over højskolens sydvestlige hjørne, i sydøstlig retning, før den forsvandt ud af syne bag en bevoksning af træer og ind i indhegningen på The Grange foran Westall State School. Efter omkring tyve minutter lettede objektet – nu bevidnet af over 200 personer, hastigt i nordvestlig retning. Som objektet kom højere op, dukkede der pludselig ifølge nogle vidner fem uidentificerede fly op, som omringede objektet.

Mediet:
The Dandenong Journal dækkede historien i detaljer og sendte den to gange på forsiden. Den første gang var den 14. april, og den anden den 21. april.

Allerede dengang mente man at have opklaret “mysteriet”:

Nyhedsavisen, The Age, kørte en mindre artikel omkring mysteriet den 7. april, 1966 på side 6:

“Objekt Måske Balloon -. Et uidentificeret flyvende objekt set over Clayton-Moorabbin området i går morges kunne have været en vejrballon. Hundredvis af børn og et antal lærere på Westall School, Clayton, så objektet under morgenpausen.”

Avisen skrev også, at en række små fly kredsede omkring objektet. Men da man undersøgte det nærmere senere, viste det sig, at ingen kommercielle, private eller militære piloter havde rapporteret noget usædvanligt i luften.
Læs mere her.

The Weather Bureau opsendte en ballon ved Laverton kl. 8:30 og vestenvinden kunne have båret det ind i området, hvor objektet blev set. Vidner og efterforskere var overrasket over, at sladdermagasinet The Sun News-Pictorial ikke skrev om begivenheden, men at dagbladet The Age gjorde.

Uofficiel efterforskning:
Den påståede observation blev undersøgt af to grupper: The Victorian Flying Saucer Research Society (VFSRS) og Phenomena Research Australia (PRA). Begge grupper beskrev begivenheden som værende et af Australiens store uforklarlige UFO sager. VFSRS-holdet ankom til stedet den 8. april, og interviewede studenter og så mærkerne på jorden. VFSRS satte billede og en lille artikel i deres “Australian UFO Bulletin” i December 2000. Efterforskeren Brian Boyle (PRA) ankom på stedet den 9. april med fire kollegaer. Boyle foretog en masse interviews, som han optog på bånd, over nogle dage og tog prøver fra mærket i jorden. Alle disse folk fra begge grupper interviewede vidner i påskeferien fra den 8.-11. april 1966.

ufo_mystery_wideweb__430x286

Forslåede forklaringer:
Selvom nogle vidner rapporterede fem Cessna-flytyper omkring objektet, var efterforskerne ude af stand til at finde dokumenter, der kunne bekræfte observationen. Moorabbin lufthavn, som ligger 4,76 km (syd-vest) fra stedet, blev tjekket, men heller ingen fly fra lufthaven kom ind over luftrummet ved skolerne. RAAF rapporterede, at der ikke var militær aktivitet i området.

The Australien Skeptics beskrev objektet som kunne det have været et eksperimentelt militærfartøj. De foreslog, at det kunne være en “nylon target drouge“, som en vindsok, trukket af et fly, som de andre fly kunne jage – dette var kendt og brugt af den lokale RAAF på daværende tidspunkt.

Genforening:
En genforening af vidnerne blev afholdt ved Westall Tennis Club Hall, den 8. april, 2006, for at fejre 40-årsdagen for hændelsen.

Dokumentarer om hændelsen:
Første gang i 2010, blev en 50-minutter dokumentar kaldet “Westall ‘66: A Suburban UFO Mystery” vist på australsk tv den 4. juni. Samme dag viste tv programmet “Today Tonight” et indslag om sagen og dokumentaren. Sagen blev også dækket i “Close Encounters

Den 21. januar, 2016 viste Channel 10 (Australien) et lidt over 17 minutter langt indslag med titlen “21 Jan – Melbourne UFO Mystery: 50 Years On“. Der var direkte liveinterviews med vidner der var børn på den lokale skole, tilbage i 1966.

I forbindelse med 50 årsdagen for den ekstraordinære observation af objektet, blev der arbejdet i tre år på en dokumentarfilm, der skulle følge op på vidnernes beretninger fra dengang. “Westall ’66: A Suburban UFO Mystery” inviterer mellem- og og gymnasie-elever til at undersøge problemerne med “sandhed” og “hukommelse”. Den kan også anvendes i undersøgelserne af; humaniora (historie), engelsk, psykologi, politik og medievidenskab.

Kilder bl.a. brugt til denne artikel:

https://en.wikipedia.org/wiki/Westall_UFO
https://da.wikipedia.org/wiki/The_Age
https://skeptoid.com/episodes/4208
http://www.westall66ufo.com.au/westall66ufo/
https://www.facebook.com/VUFOA-Victorian-UFO-Action-Australian-Connection-354069178031749/
https://en.wikipedia.org/wiki/Australian_ufology

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *