Dato: 13. marts 1997
Sted: Phoenix, Arizona, USA (Google Maps)
Tid: – aften fra omkring kl. 20:00-21:30 og 22:00

Denne torsdag aften blev en række uidentificerede lys over Phoenix-området set af tusinder vidner, samt i Nevada og muligvis Sonora i Mexico. De forskellige beskrivelser af lysene fra de hundreder af vidner, blev rapporteret mellem kl. 19:30 og 22:30 over et område på 480 km fra Nevada-grænsen, gennem Phoenix og til hjørnet af Tucson.

Der var angiveligt mere end én begivenhed, denne aften i Phoenix, udover en trekantet formation af lys set passere over staten, og så en række stationære lys set i samme område. United States Air Force identificerede den anden gruppe af lys som faldskærmslys, der blev kastet ud af en A-10 Warthog, der var på trænings-øvelser i Barry Goldwater Range i det sydvestlige Arizona. Det er som regel optagelser af denne øvelse, der forveksles som optagelser af “UFOerne” 

Over årene i Arizona, har der været rapporteret adskillige ufoer i hovedstaden Phoenix, der er den 6. største by i USA med 1,3 mio. indbyggere. En af disse, er en meget berømt sag, der fandt sted d. 5. november, 1975 i Apache-Sitgreaves National Forest ikke langt fra Phoenix. Det var skovhuggeren Travis Walton, der angiveligt blev kidnappet af en UFO, som arbejdsholdet så den aften.

BAGGRUND:

Tusinder af familier tilbragte aftenen med at prøve at se kometen Hale-Bopp udenfor på den klare nordvestlige aftenhimmel, men i stedet for kun at se kometen, så de også noget helt andet og mere uventet – en række af massive, uhyre tavse fartøjer, der gled over himlen over deres hoveder. Det, vidnerne beskrev, lød som om, at der var mere end ét objekt i luften. Herunder er variationer af beskrivelserne, som du kan finde i links og videoklippene.

Artistens gengivelse af objektet, der fløj langsomt over Camelback Mountain, og stoppede over fru Sue Watsons hjem i ca. fem minutter. Foto: nuforc.org

Første begivenhed

Henderson (øverst tv., ligger lige under Las Vegas, NV – og her på kortet, kan man følge vejen fra Henderson, Paulden, Prescott, Phoenix og Tucson (nederst th.). Højreklik og åbn i ny fane, hvis du vil se billedet i fuld str.

Den første rapport hos NUFORC kom ind kl. 19:55, hvor en ung mand så hvad han beskrev som en V-formation af 6 lys, der bevægede sig over Henderson, NV fra nordvest. Vidnet fortalte, at objektet var på størrelse med en “lavtflyvende Boeing 747” og et “sus” kunne høres, mens det fortsatte i lige linje i sydøstlig retning, indtil det forsvandt ud af syne. Se det originale brev her.

En lignende rapport kom ind fra en politimand, der netop var kørt hjemmefra i Paulden, AZ, omkring 257 km sydøst, da han så lysene ved 20:15-tiden. Han beskrev de 5 røde eller orange lys på himlen, at de fire af dem “hang sammen” og det sidste lys fulgte efter. Han vendte om og kørte hjem, hvor han greb sin kikkert, og så da lysene forsvandt i horisonten mod syd. Han havde ikke hørt nogen lyde fra lysene i de ca. 2 minutter observationen varede.

Paulden (øverst) til Prescott omkring kl. 20:15

Et par minutter senere kom en række rapporter ind med observationer over Prescott og Prescott Valley, AZ. Et af disse rapporter var fra en amatørastronom, Mitch Stanley, der hævdede at have set lysene i sit teleskop, og troede at han så flyvemaskiner, der fløj uafhængigt fra hinanden. Mange andre rapporter beskrev lysene som værende en del af et stort fartøj – i nogle tilfælde “blokerede det stjernerne”, da det passerede over og opslugte en stor del af himlen (nogle angav størrelsen til at være op til flere fodboldbaner lang – 1,6 km!).

De fleste vidner der så de V-formede lys flyve fra nord til syd over byen, fortalte, at de stort set fulgte vejen mellem Interstates 17 og 10 med start fra kl. 20.

Politiets telefonlinjer, tv-stationer, avisen The Arizona RepublicLuke Air Force Base og Phoenix Sky Harbor International Airport blev overvældet af opkald fra bekymrede borgere fra hele staten, og selv det velkendte National UFO Reporting Center i Seattle, oplevede en telefonstorm uden lige.

Anden begivenhed

Mike Krzystons optagelse…

Omkring kl. 21:45-22:00 fandt den anden store observation sted. Det er også denne, der forveksles som værende optagelser af “UFOer” eller “UFOen”, der befandt sig over Phoenix og nabostater, men denne begivenhed var i retningen af Estrella Mountains, set inde fra Phoenix. Denne observation skyldtes en A-10 Warthog på natøvelse ved Barry Goldwater Range, som testede faldskærmslys, selvom dette i første omgang blev benægtet, men blev måneder senere bekræftet.

Pressekonference og latterliggørelse

Den 19. juni afholdes en pressekonference i Phoenix, hvor guvernør Fife Symington – for at løfte stemningen – klædt en af hans hjælpere ud som et rumvæsen, da guvernøren i en udtalelse sagde, at lysene over Phoenix ikke var andet end faldskærmslys, og der altså ikke var noget at blive forskrækket over. Han sagde også, at det kun var ment som en spøg, da han beordrede Arizona Department of Public Safety (Arizona State Police) til at undersøge observationerne. Det var dog ikke alle, der fandt guvernørens måde at lette stemningen på, lige sjovt som han selv troede, selvom alle folk ved konferencen lo af det skøre optrin.

Det lokale rådmedlem Frances Barwood, var den eneste offentlige embedsmand til at anerkende hændelsen og opfordrede til en undersøgelse, der i første omgang løb ud i sandet. Ingen var tilsyneladende interesseret i at opklare, hvad tusinder af mennesker undrede sig over.

Project Snowbird

Tirsdag d. 5. august, 1997 blev kaptajn Drew Sullins fra Maryland Air National Guard interviewet af Kenny Young fra T.A.S.K. vedrørende begivenhederne d. 13. marts i Arizona.

Grunden til, at der gik 4-5 måneder, før natøvelsen blev officielt bekræftet skyldtes angiveligt “fejlkommunikation”, da militæret i Phoenix så på sine flyvelogs, der holder styr på indkommende og udgående lufttrafik. Det var tilsyneladende Davis-Monthan AFB (Tucson), der ikke tjekkede de indkomne logs, og kunne derfor ikke meddele, at der havde været sendt noget i luften den dag. Men Kaptajn Eileen Bienz fik at vide (af en ukendt) at der eksisterede et projekt med navnet “Snowbird“, som er en operation der udføres i vinterperioden i det nordlige USA, når det sner og vejret bliver dårligere. Det hele foregår over et par uger, og allerede fra start af marts måned, varede det frem til 15. marts, hvor jetflyene vendte tilbage til Maryland AFB igen. Bienz og Sullins tjekkede logbøgerne, og kunne derefter bekræfte, at det var Air National Guards (175th Wing & 104th Fighter Squadron) der havde været i luften den aften, og det de kastede ud var langtidslysende LUU-2B/B belysningsflares.

Se et eksempel her:

Vidnerne inkluderer:

 • David Holthouse og Michael Kiefer (Phoenix New Times skribenter), der dog befandt sig i forskellige dele af dalen denne aften, men deres rapporter er bemærkelsesværdig konsekvente. De hæver begge, at der var en V-formation med 5 lys der bevægede sig langsomt fra nord mod syd. Lysene var klare og gullig-hvide, og lod til at være meget højt oppe på himlen. Der, hvor de er uenige er, at David mener at der var noget, der forbandt lysene i en boomarang-formation, mens Michael mente, at de ikke var forbundet. (Kilde)
 • Den 21-årige Mitch Stanley, der med sit teleskop udforskede himlen over flere nætter, havde haft teleskopet i et års tid, og havde lært himlen at kende rimelig godt. Den aften var han sammen med sin mor i baghaven og lagde mærke til lysene der kom langsomt ind fra nord. Da lysene bevægede sig langsomt, prøvede Mitch at fange dem i teleskopet, hvilket lykkedes. Han kunne se tre lys, og konstaterede at det var flyvemaskiner. Det, der lignede individuelle lys, var faktisk placeret på undersiden af det, der lignede firkant-agtige vinger, og flyene selv, mindede om små lette privatfly. Da han hurtigt fandt ud af hvad det var, flyttede han teleskopet væk og ignorerede lysene. (Kilde)
 • Thomas King filmede de 5 lys kl. 21:45. Hans ven, William F. Hamilton (MUFON & Skywatch International, 1996 – 2006) var sammen med ham på dette tidspunkt. De tog afsted til Gila River Indian Reservation, hvor de kunne filme lysene meget bedre. Thomas beskrev lysene som meget klare og orange.
 • Mike Krzyston optog også en lidt over tre minutter lang video af lysene, 64 km væk i deres hjem, sammen med sin kone Susan. På samme tid var der også nogen (ukendt) der optog en video på samme tid 24 km fra deres hjem. Det er tydeligt at høre på deres optagelse, at de har set noget lignende før, men første gang de optager denne formation.
 • Terry Proctor filmede kl. 20:30 V-formationen på video. Kvaliteten på båndet er ringe, og under analysen af optagelsen, kan man ikke se at der er noget der forbinder de 5 lys. Man kan se at lysmønstret ændrer sig i løbet af få sekunder og bevæger sig i forhold til hinanden, hvilket bekræfter 5 individuelle lys.
 • Steve Blonder filmede rent faktisk fra d. 10-13. marts lysene, og havde også tilkaldt William F. Hamilton, der var ven med Mitch Stanley (?)
 • Mr. Kelley og hans kone så lysene fra den vestlige ende af dalen i Glendale, AZ. De så en perfekt V-formation af 7 lys, et ledende, med tre på hver side af V-formationen. Efter at have standset bilen ved 67th og slukket motoren, var det umuligt for ham at finde ud af om de så et objekt eller en formation af mindre objekter. De så videre i nogle minutter. Kelley og hans kone er begge tidligere ansatte ved luftvåbnet og således også bekendt med luftfartøjer og deres egenskaber. Der var hverken synlige navigationslys eller motorstøj.
 • UFO skeptiker Tim Printy interviewede vidnet Rich Contry, der var på vej fra Flagstaff til Laughlin (om torsdagen) og kørte fra vest på I-40 nord for Prescott, og observerede objektet gennem sin 10X50 kikkert. Som pilot hos USAF i 4 år, kendte han til flyformationer, og kunne bekræfte, at de 5 fly fløj i deltaformation med løbelys (rød og grøn) og landings-lysene (hvide) tændt. Han kunne tydeligt se stjernerne imellem formationen, og han mener at det kunne være enten Blue Angels eller Thunderbirds, og lyden var meget lav, fordi de fløj på lavgasindstilling for at kunne flyve langsomt. Men han kunne høre dem tydeligt, da de fløj mod syd.
 • Guvernør Fife Symington, var også vidne, men afslørede først dette 10 år efter, fordi han frygtede at blive gjort til grin, hvis han selv fortalte om det han så. Forfatteren og efterforskningsjournalisten Leslie Kean var en af de første til at interviewe ham.
 • Kurt Russell var vidne sammen med hans søn, mens han fløj sit privatfly og så de seks V-formede lys over lufthavnen før de skulle lande. Han skrev det aldrig ind i sin logbog, men blev mindet om det igen, da han et par år senere så sin kone Goldie, der så en dokumentar om lysene i Phoenix i tv, et øjeblik han sammenlignede med Richard Dreyfuss i “Nærkontakt af Tredje Grad“, da han fandt ud af, at den ukendte pilot de fortalte om, der rapporterede lysene først, var ham selv!  Se interview fra 2017 her.
 • Alice Cooper var også vidne til det som alle andre i Phoenix den aften – I dette interview fra 2017 fortæller han om sin oplevelse, hvor han bl.a. fortæller at lysene var der i en time! Se det her.
 • Flyvelederne ved Sky Harbor Airport, blev forbløffet over rapporterne om lysene, der passerede over deres lufthavn, uden at vise sig på deres radar. Flere piloter i luften så også lysene, og en af dem kontaktede dem, og spurgte efter informationer om “hvad de ni lys var.”
 • Den internationalt anerkendte læge og sundheds-pædagog Dr. Lynne Kitei, der bla. siden 1976 var kendt for sine gode råd om sundhed og tv optrædender, blev også senere kendt for sin medvirken i filmen Arizona Junior (1987), The Phoenix Lights (2005) og UFOs Over Earth (2008), kom i 2013 frem med “nye afsløringer” i dokumenter, der “beviser” at alle jetfly stod på jorden denne dag (se video her) På sin hjemmeside, skriver hun meget rosende om sit virke, siden hun første gang stod frem i 2004, og er fyldt med rosende ord fra personer fra ufologiens verden, der er røget i den sorte bog over utroværdige personer, der bruger ufologi som deres levebrød. (læs her)
 • Her er en side, der har samlet lidt over 60 af de angiveligt i alt 700 vidnerapporter, som jeg ikke lige kan sætte på siden her. Men der er ret mange interessante beretninger, som er værd at tjekke. Læs her.

KRITIK FOR OG IMOD HÆNDELSEN:

FOR:

 • Der er en stor sandsynlighed for, at mange af vidnerne rent faktisk så det de rapporterede, altså, at de så et kæmpestort lydløst fartøj under den første begivenhed.
 • Der var mindst hundred/tusindvis af vidner. Hvor mange, der er stået frem, er ikke helt afgjort endnu, men der er mange af de samme vidner, der optræder i flere forskellige programmer og klip, som man kan finde bl.a. på Youtube.
 • Et af objekterne bevægede sig fra nord, sydøst over staten, og fløj ca. 321 km fra Paulden, og passerede over Phoenix-området omkring kl. 20:30 og forlod og der var muligvis hundredvis op til tusindvis observationer til den første begivenhed (nogen hævder 20,000).
 • Alle vidner fortæller at objektet i den første begivenhed bevægede sig over Phoenix!
 • Lysene som alle vidnerne beskriver, bevægede sig 321 km på 30 minutter fra kl. 20:15-20:45, hvilket giver dem en hastighed på 644 km/t (Det er ikke sådan faldskærmslys fungerer!)
 • Intet konkret bevis (ingen dokumenter) har været præsenteret, som understøtter de officielle udmeldelser som siger, at der var tale om militære natøvelser. År senere, blev det dog afsløret

IMOD:

 • Lysene ved den anden begivenhed, var stort set stationære, indtil de dropper ned og ud af syne. Mike Krzyston er den, der har den bedste optagelse og vinkel på militærets øvelse.
 • Hvis vidnerne virkelig så et unormalt kæmpestort lydløst fartøj, der blokerede stjernehimlen over Phoenix denne aften, så må man undre sig over, om det virkelig er muligt, at vidnerne ikke kan have fejlbedømt distancen af formationen af lysene?
 • Der er god grund til at stole på, at lysene fra den anden begivenhed kl. 22 virkelig var faldskærmslys, der dalede langsomt ned og forsvandt ud af syne bag Estrella Mountains, som man kan se på optagelserne fra den retning de blev filmet.
 • Rapporter af stjerner der blev blokeret af lysene, skyldtes sandsynligvis den tætte luftformation, der gjorde det muligt at se mindre lyse objekter omkring dem – et optisk princip, der også bruges som scenemagiske effekter, kendt som “sort kunst” ( Hopkins 1898, 64-68).
 • Et fænomen kendt som illusoriske konturer eller optiske illusioner, kan få det menneskelige øje til at se ikke-forbundne linjer eller prikker som dannelse af en enkelt form. (Kilde)

Konklusion:

Nu og da, støder man ind i UFO historier som disse, hvor uidentificerede lys på himlen, gør folk som ikke er vant til at kigge op på aftenhimlen forskrækkede over hvad det er, der egentlig foregår. Selvom folk i USA bor klods op af militære territorier og øvelses-terræner, er der mange som ikke bruger sin tid på at undersøge det, de ser mere grundigt. Enten fordi de inderst inde ikke er interesseret i det, som foregår, eller også er det fordi man jo alligevel ikke kan gøre noget, andet end at melde sin observation til de rette myndigheder.

Problemet med denne sag, er at der er adskillige vidner, der fortæller om to forskellige observationer, og når man prøver at finde ud af den kronologiske orden i vidnernes rapporter, lader det til, at de fleste har dokumenteret “den anden begivenhed”, så dette jeg har fundet frem til denne artikel, er absolut ikke fyldestgørende på nogen måde – den giver kun et lille indblik i hvad det egentlig er, der skete denne dag. Der er også andre ufo-rapporter i området, der minder meget om de her militærøvelser.

VIDEO:

Her er en playliste med de mest interessante vidneberetninger:

Based on the book “The Phoenix Lights – A Skeptic’s Discovery That We Are Not Alone” by Lynne D. Kitei M.D. After seven years of meticulous research, she is coming forward with stunning data and personal interviews in this documentary, an in depth examination of the strange lights seen over Phoenix and throughout Arizona on March 13th, 1997.

Steve Blonders optagelser:
Video shows UFOs sighted March 10, 11, 12 and 13 from my home in Phoenix, Arizona in 1997. UFO investigators were present to review previous nights’ film when 5 UFOs were filmed at 10:00pm. Several months later the military claimed these lights were flares however there was no illumination or smoke which are characteristic of the types of flares claimed to be dropped. No flare drops were claimed for the previous evenings which are captured here in the same part of the sky as the sighting on March 13.” (Kilde)

The Faking Hoaxer lavede denne video i 2008:

Kilde:

https://en.wikipedia.org/wiki/Phoenix_Lights
https://www.quora.com/What-are-the-Phoenix-Lights
http://www.nuforc.org/phoenix/phoenixslides.html
http://www.ufoevidence.org/documents/doc1276.htm
http://www.theufochronicles.com/2014/03/project-snowbird-and-infamous-flare.html
http://www.thephoenixlights.net/GAP.htm

Referencer:

http://www.sufoi.dk/ufo-mails/um-2015/um15-197.php (artikel af Henning Detlefsen)
http://www.thephoenixlights.net/
http://www.phoenixnewtimes.com/news/the-great-ufo-cover-up-6422930
https://www.csicop.org/si/show/alien_lights_at_phoenix_stephenville_and_elsewhere_a_postmortem
https://en.wikipedia.org/wiki/Barry_M._Goldwater_Air_Force_Range
https://en.wikipedia.org/wiki/Luke_Air_Force_Base
https://tonyortega.org/the-phoenix-lights-20-years-later-still-the-same-set-of-planes-and-flares-over-arizona/

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *