Dato: Tirsdag d. 04. februar, 1977
Tid: Omkring kl. 18:30
Sted: Broad Haven, Pembrokeshire, South Wales, England (Kort)

Broad Haven er en lille by ved kysten, en såkaldt badeby i det sydlige hjørne af St. Bride’s Bay i South Pembrokeshire i Wales. Broad Haven og Little Haven danner tilsammen samfundet The Havens og i 2001 var befolkningen på 1328. Man kender ikke byens historie helt, men man ved at den har været en badeby siden 1800-tallet.

I 1970’erne blev området kendt for en række påståede ufo-observationer, der blev kaldt Broad Haven Triangle, efter Bermuda Trekanten, ud fra en overskrift i The Sun, der lød: “Spaceman Mystery of the Terror Triangle“.  Broad Haven hændelsen omtales også som The Dyfed Triangle, da byen ligger i det Walisiske grevskab Dyfed, som omfatter byerne Cardiganshire, Carmarthenshire og Pembrokeshire. Det blev grundlagt den 1. april, 1974 og nedlagt 22 år senere, d. 1. april, 1996, da de tre originale amter blev genindført. Navnet “Dyfed” bevares til visse ceremonielle og andre formål. 

Andre observationer blev undersøgt af RAF, og  regeringen spekulerede over om at observationen af et rumvæsen mon var et påfund af en spøgefugl, mens andre mente at børnene fx  forvekslede en septiktank med en ufo.

Sidste år skrev jeg på en artikel på samme tid med min SUFOI-kollega, Henning Detlefsen, om Ariel Skole ufonaut-mødet i 1994 (Læs her og her), og denne sag har nogle ligheder, som muligvis også kan have været en inspirationskilde for elever og lærerne i Zimbabwe 17 år senere.

BAGGRUND:

Omkring middagstid den 4. februar, 1977, spillede 14 elever fodbold på Broad Haven skolens legeplads, da de så et cigarformet fartøj delvist skjult bag nogle træer og buske. Mere end rigeligt af objektet kunne ses, til at vurdere, at dette var en “ufo”. Imens nogle af vidnerne løb til lærerne for at fortælle hvad de havde set, spredtes rygterne, og andre løb hen for at se hvad det hele var for noget. Ingen af lærerne troede på børnene, så deres rektor (der ikke troede på dem) adskilte dem, og bad dem om at tegne det, som de havde set. Der var enkelte variationer, men stort set var tegningerne ens. De følgende dage gik medierne amok, og det var svært for nogen at slappe af og tænke over, hvad de egentlig havde set.

Vidnerne fortæller

En gruppe af 10-11 årige skoledrenge legede på legepladsen i skolen. På forskellige tidspunkter hele dagen, havde forskellige videner set et objekt syd for skolen, op ad den lille dal, hvor skolen lå. Objektet blev spottet ca. 180 meter væk fra legepladsen, lige ved et rensningsanlæg.

Navnet på drengene var: David Davies, Andrew Evans, Martin Evans, Shaun Garrison, David George, Michael George, Tudor Jones, Andrew Lewis, Lesley Neohorn, Jeremy Passmore, Philip Rees, Michael Webb, David Ward og Paul Williams.

Michael Webb sagde til efterforskeren Peter Paget: “Vi kunne ikke tro det først. En af drengene løb ned ad bakken for at fortælle hr. rektor det, men han troede ikke på det. Jeg så på det mellem tre og fem minutter. Det havde et blinkende rødt lys og jeg er sikker på at det var et rumskib. Det var bestemt ikke en helikopter. Alle er sikre på, at de så noget. Det syntes cigarformet med en stor kuppel på toppen. Jeg var bange, da jeg så den.”

Paul Williams sagde: ‘Vi så noget kom ud af det. Det havde en hjelm. Vi løb og fortalte det til rektor og da vi gik tilbage var det ikke der ikke mere.”

De to 10-årige drenge, David Ward og Shaun Garrison, var iblandt de første til at se fartøjet. De fortalte at skikkelserne havde en slags “kameraer” på sig. Shaun beskrev fartøjet som sølvfarvet, fladt, med 10-11 vinduer og en åben dør.

Phillip Rees fortalte, at Shaun og David kom ind og fortalte ham hvad de så. De gik tilbage til legepladsen og så det sølvfarvede og diskformede fartøj, hvor de så en skikkelse (klædt i sølv) stå i døren. Fartøjet havde en kuppel på toppen med et lys.

David Davies, så fartøjet i slutningen af skoledagen, kort før han skulle hjem med en taxi. Han så det bevæge sig op i luften, men det bankede så ind i T-kydset på en elektrisk pæl. Han beskrev objektet som sølvfarvet med en kuppel ovenpå. Da han kom hjem, fortalt han helt rystet sin oplevelse. I dag er han 51 år (2017), og husker stadig dagen tydeligt.

Nogle af børnene påstod, at de så en menneskelignende skikkelse i en sølvdragt stige ud af det uidentificerede fartøj. De var bange og troede at de ville blive bortført, eller følte sig “truet på livet”.

Nogle påstod, at fartøjet var mellem 10 og 15 meter langt, og summede. Andre beskrev det som tallerkenformet (to tallerkener oven på hinanden) komplet med åbninger. “Noget” bevægede sig nær “skibet”, og en af skikkelserne lod til at have en sølvhjelm på hovedet.

Et udvalg af elevernes tegninger fra skolens UFO scrapbog i 1977. Foto: bbc.com

British Unidentified Flying Object Research Association (BUFORA)

Randall Jones Pugh (en lokal dyrelæge?), der på dette tidspunkt var koordinator for ufogruppen BUFORA, blev kontaktet af David Davies mor, og Randall kom til skolen ved 18-tiden sammen med et af børnene (David?) og begyndte undersøgelsen af sagen, på trods af, at det var blevet mørkt. På dette tidspunkt, var vejret blevet forværret, det regnede kraftigt. Da han måtte opgive at finde spor, kom han igen dagen efter med en reporter fra den vestlige telegraf, men efter endnu en undersøgelse måtte han konstatere, at der ikke var noget at se. Den lokale reporter skrev om sagen, og straks fik den omtale i nyhedsmedier og på tv.

Davies fortæller dog i et senere interview, at den følgende dag, var der spor efter “noget der muligvis havde været der”. Men hvad?

Randall Pugh forfattede senere bogen “The Dyfed Enigma“, udgivet i 1979, der omhandlede denne sag, komplet med en genfortælling af hans efterforskning og interviews af vidnerne.

BUFORA, der blev grundlagt i 1964, og er Englands største UFO organisation, undersøger stadig over 400 sager om året, hvor organisationen rapporterer 95% af dem som hoaxes.

 

 

 

Ovenstående hændelse lader til at være overbevisende, da der samtidig var andre lignende begivenheder i området. Herunder er de bedste eksempler:

 • Den 4. februar, 1977 blev der rapporteret flere UFO observationer, inklusivt en, der fløj over Hubberston skolen i Milford Haven.
 • Den 10. februar, 1977 så to unge en UFO på en mark nær Haverfordwest grammatik skole. Omkring 100 meter fra fartøjet, samlede en af drengene en sten op, fordi han var bange, og kastede den mod det svævende fartøj, som hastigt fløj afsted og forsvandt.
 • To uger efter i februar måned, blev et objekt igen set, denne gang af en lærer ved skolen på samme sted. Men observationen varede kun fem sekunder i den kraftige regn. Hun var ved at tilkalde de andre, da det svævede bort med en summende lyd. Senere samme dag, så to kantinemedarbejdere et objekt det samme sted, så en skikkelse gå ombord og bevægede sig op ad skråningen på marken. Igen blev det benægtet, at de havde set en UFO, selvom de fik at vide, at det ville være umuligt for et konventionelt fartøj/køretøj at opholde sig i terrænet.
 • To måneder senere, kl. 02:30, den 19. april, 1977, vågnede indehaveren af Haven Fort Hotel i Little Haven, Rosa Granville, op til en underlig lyd, tidligt om morgenen. Hun så et sært blåligt “lysshow”skinne ind gennem hendes vindue. Da hun tog sin kikkert, og så ud af vinduet, så hun noget, der befandt sig mindst 30 meter væk. Fartøjet lignede en “omvendt underkop”, og to “ansigtsløse humanoider” med spidse hoveder i sølvdragter (kedeldragter), stod ved siden af det. Hun fortalte, at der strålede så meget varme fra fartøjet, at hendes ansigt “føltes brændt”. “Der kom lys fra det, og flammer i alle farver. Derefter kom skabningerne ud af disse flammer, hvilket jeg ikke forstod,” sagde hun. Da hun kom hen til marken, kunne hun se, at der var brændt 5 cm af grunden. Det efterlod hende foruroliget og rystet.
 • Den 22. april, 1977, så Mr. og Mrs. Coombs fjernsyn sent om aftenen, på trods af et dårligt signal, der lod til at være særligt slemt denne aften. Omkring ved midnatstid så Mrs. Coombs et glødende lys i stuevinduet, der ikke var trukket gardin for. Lidt senere, så hendes mand en skikkelse, eller et ansigt i vinduet. Han anslog skabningen til at være 2,13 meter høj, og blev forskrækket over synet. Mrs. Coombs ringede til gårdbestyrer Richard Hewison, der ringede til politiet. Randall Pugh var på stedet sammen med politiet, men de fandt endnu engang ingen tegn på noget som helst. Omkring 3 uger efter, blev en lignende skikkelse set af parrets to 8-årige tvillinger, der legede ude på marken. Skikkelsen havde en sølvdragt på, og havde et mørkt eller sort hoved. Det gik forbi dem omkring 50 meter væk og forsvandt efter at have “gået rundt” omkring et pigtrådhegn. Coombs-parret oplevede også andre sære ting på deres gård. Fx at deres kvæg pludseligt havde flyttet sig fra en placering til en anden, og hele flokken var forsvundet sporløst fra gården, og dukkede op på en nabogård, hvilket var forvirrende, fordi kvæget kun kunne bevæge sig forbi deres hus. Deres naboer, Brian og Caroline Klaas så tilsyneladende intet usædvanligt, enten fordi de ignorerede det for at undgå at tiltrække yderligere opmærksomhed mod hændelserne?

Hvis ikke det var ufoer og rumvæsner, hvad var det så?

Der blev fremlagt en række teorier for at forklare observationerne. Parlament-medlem Nicholas Edwards (Pembroke), der havde fået et brev fra Mrs. Granville i 1977, kontaktede forsvarsministeriet og Fl Lt Cowan, efter at være “overvældet” af UFO-rapporter.

Mange beretninger om paranormale hændelser, og sære møder med ånder, Men In Black, osv dukkede op. Coombs-parrets lade var tilsyneladende midpunktet for paranormale fænomener, da den tidligere ejer af Coombs-gården, Hannah Beswick, døde i 1768, men hendes ånd blev set i laden, og det lader til at Beswicks ånd kunne være den mulige synder bag “kvægmysteriet”, men det er dog nok ikke sandsynligt. Forfatteren John Ingram (Haunted Houses), fortæller om en begivenhed i 1897 i Birchen Bower, nær Oldham, Lancashire, hvor kvæg og heste blev flyttet rundt på fra et sted til et andet.

Neil Spring, forfatter af The Watchers. Foto: neilspring.com

Forfatteren Neil Spring, der udgav bogen The Watchers, siges at være baseret på ‘sande begivenheder’ og hævder at afsløre sandheden om, hvad der virkelig skete i Broad Haven langs en strækning af kuperet kyst i Pembrokeshire National Park nær en RAF base. Hans efterforskning afdækkede angiveligt en hemmelig undersøgelse af forsvarsministeriet 40 år tidligere.

Mens regeringen fortalte offentligheden, at de ikke havde nogen optegnelser over nogen usædvanlig aktivitet i området, var privatpersoner så bekymrede over UFO-observationerne i Broad Haven, at de bad militærpolitiet om at foretage en’ diskret ‘undersøgelse’ “, sagde han.

Neil Spring mener også, at det var lokale spøgefugle, der vag bag nogle af observationerne, men sagde “folk efterligner, hvad der sker omkring dem”, og spøgen blev inspireret af begivenheder, som stammede fra “oprigtige rapporter”. Han havde dog fundet ud af, at der allerede længe før disse hændelser, havde været mærkelige begivenheder i Broad Haven og lang tid efter.

Flt Lt Cowan, en S4-officer fra RAF Brady, besøgte Ms Granvilles hotel og undersøgte stedet, men fandt intet tegn på landing. Han spøgte: “Hvis en UFO ankommer til RAF Brady, opkræver vi normalt landingsgebyrer.”

I sin rapport nævnte han den mulighed, at en lokal spøgefugl kunne være på spil, og beskrivelsen af rumvæsenet passede præcist på den type beskyttelses-dragt, som man får i tilfælde af brand på de lokale olieraffinaderier. Dette passer sammen med forretningsmanden Glyn Edwards, der i 1996 afslørede, at han gik rundt i området i en sølvdragt i 1977 som en spøg.

KRITIK FOR OG IMOD HÆNDELSEN:

FOR:

 • Man mener, at skolebørnene kunne have forvekslet en septiktank som en UFO, selvom mange af børnene kom fra gårde, og ville have kunnet genkende en tank (?).
 • Det er tilsyneladende umuligt for en helikopter eller et jetfly at lande der (pga. træer, buske og strømkabler), hvor det diskformede fartøj befandt sig. Skeptikere giver kun et kvalificeret bud, da der ikke er beviser for, at militæret overhovedet havde været i området (?)
 • En familie påstod, at de så flere ufoer i løbet af ugen, og flere observationer af sølvklædte “væsner”.
 • Mrs. Granville insisterede på, at hun fortalte sandheden om hendes observation. De andre vidner, virkede også til at tro på at de så noget “ekstraordinært”.
 • En mulig teori for grunden til, hvorfor ufoen skulle dukke op lige ved Haven Fort Hotel, kan være fordi der mod øst bag ved hotellet ligger en slags beskyttelsesbunker. Mon ufonauterne har en eller anden agenda med de engelske militæranlæg?
 • I et tilfælde, hvor Coombs-parrets kvægflok angiveligt forsvandt fra gården, modtog de et vredt opkald fra en nabogård i Lower Broadmoor, der brokkede sig over, at Coombs kvæg befandt sig på hans mark. Det afviste Coombs, der insisterede på, at han havde set sine køer for nylig, og der var ingen måder, at det kunne lade sig gøre, at hans kvæg kunne flytte sig over 1½ mil på så kort tid.
 • På tidspunktet for hændelsen, d. 3. februar, 1977, havde MoD-embedsmænd ingen interesse i observationerne og sagde, at der ikke var nogen trussel mod den nationale sikkerhed. (Løgn, de måtte undersøge om der var trusler fra andre lande) Da det kom frem ,at forsvarsministeriet havde efterforsket hændelserne i al hemmelighed, forlod Neil Spring Broad Haven rystet over afsløringen.

IMOD:

 • Glyn Edwards afslørede i 1996, at han var manden bag denne observation af “rumvæsnet”. Dette er den mest sandsynlige forklaring på rumvæsnet.
 • RAF Brawdy har haft andre henvendelser om mænd i sølvdragter, og det er måske ikke uvæsentligt, at en lokal fabrik fremstiller tøj af denne type til olieinstallationen i Milford Haven.
 • En tidligere sømand fra den amerikanske flåde fortalte i et nyere interview, at skikkelsen i sølvdragten var medlem af det amerikanske militær, som var iført deres standard brandhæmmende dragt, og ufoerne var de nye Harrier-jetfly, der fløj over himlen (?)
 • Tre tidligere formænd for BUFORA, herunder grundlæggeren Graham Knewstub, var sammen med Capt Ivar Mackay og Roger Stanway, overbevist om, at ufoer var af dæmonisk oprindelse. Både Knewstub og Stanway var oprindeligt troende i detaljerede praktiske aspekter af rumfartøjer. Men deres synspunkter ændrede sig, da deres engagement i ufologi kom i direkte konflikt med deres religiøse overbevisninger.
 • Jeg tvivler stærkt på de paranormale hændelser, da jeg ikke har hørt om dette andre steder (endnu) end ved denne historie.
 • Skulle der være noget om ægtheden om sagen, så er MIB’erne nok det, som igen får en til at tænke på at der er noget helt “off” ved historien. Hvor kommer de fra? Hvilken grund har de til at være på stedet?
 • National Archives frigav dokumenter i 2010, der undersøgte ufo-observationer over Wales. Her konkluderede de embedsmænd, der efterforskede Broad Haven-observationerne, at det var spøgefugle, der var på spil. Sagen har været omtalt som “Wales’ Roswell hændelse”, fordi ufo-observationerne strakte sig over Pembrokeshire og Ceredigion i 1970’erne.

VIDEO:

Kilder brugt til artiklen:

http://www.bbc.com/news/uk-wales-south-west-wales-38723643
https://www.webcitation.org/5knuHKfVf
http://www.sufon.co.uk/index.php?page=9 (The Welsh Triangle Peter Paget 1979; talk by David Davies at SUFON Welsh Triangle 40th Anniversary Conference at Broad Haven 4 February 2017.)
https://www.express.co.uk/news/weird/760829/Welsh-Triangle-UFO-Broad-Haven-MoD-secret-probe-The-Watchers-40th-anniversary

Referencer:

http://www.bufora.org.uk/
http://www.sufon.co.uk/
https://en.wikipedia.org/wiki/Reported_UFO_sightings_in_the_United_Kingdom
https://www.walesonline.co.uk/news/wales-news/ministry-defence-officials-did-investigate-10133926
The Watchers, a chilling tale based on true events
 – Neil Spring (Google Bøger)

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *