z Ben-and-BalloonSiden Internettets og det digitale kameras begyndelse har det været muligt at udbrede sine ufo-optagelser online. Og det må man vist sige det er blevet gjort. I takt med at video og billedkvaliteten er blevet bedre, er kvaliteten af billed- og videobehandlingsprogrammer også blevet bedre. Det er den gode kvalitet af især fabrikerede videoer, der er med til at cementere ufomyten endnu mere – som en evig kamp mellem de skeptiske, og de troende. Selv skeptiske kan blive narret af videoerne, men især dem der vil tro på at de er sande rammes nok hårdest i sidste ende.

“For godt til at være sandt”

Hvis du stoler på alt hvad du finder på Internettet, så er du dårligt rustet til at vurdere hvad for nogle ting du kan tro på eller ej. Det er vigtigt at kunne stole på den person, der poster en video, så derfor kan det betale sig at sætte sig ind i hvordan man undgår at blive taget ved næsen af hoaxere, som de kaldes. Problemet er ikke, at de falske videoer laves og udbredes, problemet er, at folk ser dem, og i første øjekast virker det som en ægte og ærligt filmet video. Derfor spredes de videre og ender meget hurtigt som en viral video. Sandsynligheden for, at du er stødt ind i en ægte videooptagelse af utrolige fænomener på internettet, er efterhånden meget lille. Med mindre de stammer fra officielle relevante kilder – det betyder dog ikke man skal stole blindt på officielle kilder, men selv efterforske, selvom det kan være et tidskrævende projekt at gå i gang med. Derfor eksisterer der sider, som heldigvis tager sig af kritikken af de mange virale videoer.

Youtube

En søgen på Youtube alene på ordet “ufo” giver ca. 5.360.000 resultater – ud af disse er blandet en masse ufo-dokumentarer ind, mange er kopieret videre, så antallet af de samme ufovideoer er ukendt. Men det er ret mange videoer at kigge igennem! Det er ikke kun privatpersoner der optager klip, som de bruger på videoredigerings-programmer og tilføjer de utrolige ufo-effekter på – men også de mange dokumentarer der laves, både private – der bruger klip fra tv, osv, men også de mere kendte ansigter i ufologiens verden. Det er heller ikke alle hoaxere der fabrikerer videoer – men filmer og stiller i den grad ledende spørgsmål ved optagelserne. Dem kommer jeg nærmere ind på herunder.

Ufo-klippene

Herunder bringer jeg et par udvalg af de mest sete ufovideoer på Youtube. På Youtube kan man se hvilke videoer der har været klikket på flest gange med søgningen på “ufo”. Du kan finde dem ved at klikke på knappen “filtre” lige over videoerne – og vælge “Antal eksponeringer”.

vlcsnap-00058 vlcsnap-00059

I øjeblikket er “yourjudgeandjury“‘s video den meste sete med 20.142.307 klik. En video der kun varer 30 sekunder.
Se her: http://youtu.be/F3uqYagdhQc
Umiskendeligt bevis på at rumvæsner eksisterer“, lyder det i omtalen. Man må desværre sige at 30 sekunders optagelse, hvor det kun er de sidste par sekunder der viser ukendte fartøjer flyve hen over himlen, ikke er særlig imponerende. Det er tydeligt at der er klippet i videoen, der må have varet længere tid. Videokvaliteten er heller ikke det store at råbe hurra for, og gør det mere besværligt at bedømme. Men trods det, så er den populær.

vlcsnap-00060 vlcsnap-00061

På andenpladsen med 15.838.881 klik, er en kompilationsvideo uploadet af brugeren “LunaCognita” af NASA‘s videoer, der viser nogle af de “forbløffende” optagelser af ufoer set i kredsløb over Jorden. Du kan se dem her:  https://youtu.be/WlLN_Jcg1pc

NASA videoer, der altid viser noget “mystisk” er ekstremt populære i ufokredse, da de jo som regel anses for at være “ægte”. Det er, hvis man ser bort fra konspirationerne om, at NASA bortcensurerer uønskede detaljer på deres optagelser. Med livecam, kan man nu se med fra rummet, når NASA i døgndrift har kameraet tændt fra ISS, og det har ikke ligefrem gjort diskussionen om besøgende fra rummet mindre.

Følg med på ISS‘s kredsløb om Jorden her: http://www.ustream.tv/channel/live-iss-stream

Læs en artikel af Ole Henningsen her: http://www.sufoi.dk/arkiv/arkiv-hn/nasafilm-1.php

Og en af David Morrison om Buzz Aldrin her: http://www.sufoi.dk/ufo-mails/um-2009/um09-106.php

Har du mod på selv at se flere af de mest sete klip igennem og spotte hvilke nogle der er falske eller ej, så kan du se oversigten her: http://kortlink.dk/youtube/fpne

Pengemagerne

Et af de bedste måder at spotte en hoaxer, er ved at finde ud af hvad deres motivation er. Hvilken motivation kan være bedre end at lave penge? Youtube’s bedste og værste idé er, at man kan tjene penge på egne videoer. Jo flere der ser på din kanal, jo flere penge kan du skovle ind. Der er faktisk folk, der er blevet millionære. Se en liste over 10 millionærer her: http://www.cnbc.com/id/101656179

Man kan stille spørgsmål til, om det er det mange der laver falske eller virale ufo-videoer også tjener penge på deres videoer.

Her er i hvert fald nogle tip til hvordan du kan tjene penge på Youtube: http://www.moneymarket.dk/youtube-videoer/

Folk der bevæger sig rundt i ufokredse, og har deltaget i mange møder verden over, har rapporteret visse ufologers dårlige opførsel på grund af deres formuer som de har tjent gennem deres optrædener i medier, osv. Nogle kendte navne inkluderer Stanton Friedman, Richard Dolan, Jaime Maussan, osv.

UFO konferencer skovler også penge ind, og og de fleste af dem er ikke kritiske mht. det materiale de vælger at tale om. I første omgang er det ikke det værste, men det er at de vælger at hoppe let og elegant over de mange problemer som videoerne giver udtryk for at have, når de er blevet manipuleret. Men uden tvivl er ufologiens verden stadig et sted man kan tjene gode penge, jo bedre man er til at overbevise folk om sine teorier eller påstande, når det drejer sig om at “ignorere” de åbenlyse fejl og mangler ved de mange hoax-videoer der uploades næsten dagligt på de sociale medier rundt om i verden.

Selvom en Youtube konto gør brug af reklamer på deres videoer, som de tjener penge på, betyder det ikke man straks skal være mistænksom. Men som det første bør man dog lige starte med at undersøge uploaderen. Igen er det det, der driver en persons motivation til at ville “gøre noget for andre”, man skal være varsom overfor. Folk tænker heller ikke over, når de går ind og klikker på en Youtube video, at uploaderen tjener penge hver gang der klikkes på den. Derfor er det også noget der i høj grad tiltrækker dem, der er interesseret i at udnytte folks naivitet, til at tjene lidt penge.

Rotoscoping fejl

En af de ting jeg ikke fik med i den foregående artikel om falske ufovideoer, var Ben Hansen fra SyFy’s Fact or Faked, der ved en del om hvordan man spotter falske videoer. Han fortalte, at folk der ikke er i stand til at se fejl, vil kunne gøre det efter dette tip som han forklarer her:

Rotoscoping er en proces, hvor hoaxeren lægger et nyt lag til videoen (som fx en ufo),” siger Hansen og fortsætter. “De skal derefter fortælle softwaren om, hvor objektet skal bevæge sig hen, bag eller foran objekter i for eller baggrunden, der allerede findes i videoen.”

Mange hoaxere tager sig omhyggelig god tid til at gøre sit arbejde overbevisende, på samme måde som skabere i et professionelt filmstudio. Men som i mange af disse sager, så sker det, at hoaxeren laver en fejl, som kan spottes af skarpe øjne.

Hvis hoaxeren bliver doven, eller gør et halvdårligt job med videoen, kan man se beviser på deres fejltagelser, når ufoen passerer for eller bag et objekt, som ikke var meningen.”

Læs mere om Rotoscoping her: https://da.wikipedia.org/wiki/Rotoscoping

Creating-and-Tracking-a-UFO-with-Cinema-4D-and-After-EffectsZoom og belysning

Endnu en metode til at spotte åbenlyse falske videoer, er fx i denne video:  https://youtu.be/MGfzMdDxijM
Her bruger fupmageren bevidst officielle optagelser fra ISS til at skabe en “overbevisende” ufo-optagelse, og tilføjer i beskrivelsen, at det er en “Smoking gun”, et bevis på rumvæsener besøger os. “Ufoen” forsvinder pludseligt 57 sekunder inde i klippet. “Ufoen” kan sagtens være en naturlig solrefleks der er manipuleret med, så den skal overbevise seeren om at det er et fremmed rumskib. Men problemet er igen hos uploaderen (Secureteam10), som er et team af personer, der sidder og fremstiller disse videoer, som folk falder for, og klikker ind på deres konto og tjener penge til dem.
I videoklippet, kan man tydeligt se sollyset reflekteres fra rumstationens højre side, men da ufoen dukker op, er den lysere på dens venstre side, hvilket ikke kan være muligt da solen er den eneste lyskilde. Det virker simpelt, men dette er et problem hoaxeren støder ind i flere gange.

vlcsnap-00062vlcsnap-00063

Ben Hansen peger også på et andet problem hoaxeren møder når de bruger zoomfunktionen.

Sommetider vil fotografen være smart og zoome ind og ud på den animerede ufo. I den virkelige verden skulle zoomingen gøre objektet større. Men timingen og størrelsen udføres oftest forkert, og somme tider kan man spotte lagging i objektets størrelse.”

“For meget drama”

En af de andre ting jeg skrev lidt om i min forrige artikel om falske ufovideoer, er underlægningsmusikken der tilføjes for at vække følelsen af “drama”. Hvis man spørger sig selv om man ville uploade en optagelse man har lavet af et sært objekt på himlen, og underbygge det med dramatisk musik, vil en ærlig person nok svare nej, og også virke overbevisende i kommentarfeltet, og den måde personen også svarer på folks kommentarer til videoen. Mange af de tidligere nævnte faktorer spiller ind, når man skal vurdere personens hensigt med sin optagelse. Det er dog ikke altid givet, at folk der bruger musik på deres optagelser af ufoer, at det er falske videoer, eller videoer med en dårlig hensigt. Igen, det er kun noget man kan vurdere, ved at undersøge brugeren og resten af de videoer på personens youtube-konto.

Musikken er ikke det eneste, der kan tilføje lidt drama til observationen. Også titlen, der som i mange nyhedsaviser også bruges til at “indfange ofret”, et såkaldt “Clikcbait”, der gør at folk bare lige må klikke og se hvad der står i artiklen eller sker på videoen. Dramatiske titler kan lyde sådan her: “Ufo jagtes af to militærfly“, “Ufo eksploderer over by“, “Ufo spottet af astronaut“, osv, osv…

Dette er langt fra eksempler på alle de mange forskellige falske ufovideoer der findes, da der ville være nok skrivemateriale til de næste mange nye metoder ufo-hoaxere bruger til at tjene penge på, eller skabe opmærksomhed omkring.
Falske videoer kan være underholdende nok i sig selv, men under overfladen der lurer faren ved at se for mange af disse, med mindre man er fuldt ud klar over hvordan man skal kunne spotte en falsk video. Det er derfor en god ting, at flere og flere personer afslører disse personer, som er med til at gøre ufologi til noget skamfuldt at være involveret i på den ene eller anden måde.

Billed/videoredigeringsprogrammer:

Hvis man skulle have lyst til at drille sine venner eller omgivelser med en falsk ufovideo, så er der her en af flere muligheder man kan bruge:

Se hvordan en “Alien Invasion” bliver skabt med computereffekter:
http://www.premiumbeat.com/blog/cinema-4d-photoshop-tutorial-alien-invasion/
http://www.premiumbeat.com/blog/?s=alien+invasion

Fake-A-UFO Video: https://itunes.apple.com/us/app/fake-a-ufo-video/id462196757

KILDE:
http://www.outerplaces.com/science-fiction/item/3555-6-signs-that-a-ufo-video-is-probably-fake
http://www.benhansen.com/

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *