pareidolia1Mennesket har indbygget en næsten overdrevet skarp sans for mønstre og kan se en mening i alt. Også selv om der ikke er nogen. Det kan muligvis have været afgørende for at kunne overleve i fortiden, hvor genkendelsen af et rovdyr eller en anden fare inde mellem træerne har kunnet betyde forskellen mellem liv og død.

Der findes et par psykologiske betegnelser for dette fænomen, hvor selv de mindste eller tilfældige indtryk vækker genkendelse hos folk, der tænker på en “specialiseret” måde, som fx. hos en privatdetektiv, der er mester i at lægge mærke til de mindste detaljer – noget som andre folk ikke lige lægger mærke til ved første øjekast. Ordet Pareidolia, der er en variant af apophenia, har typisk eksempler på prikker og streger som opfattes som ansigter, eller ved apophenia, hvor ved tilfældige og meningsløse indtryk, ser man mønstre eller sammenhæng, hvor der ingen er.

Jeg har haft meget brug for en kritisk sans og et skarpt blik, efter jeg begyndte for 25 år siden, at opleve at folk ikke var så troværdige i den overnaturlige verden, som jeg håbede på. Så derfor er det rigtig rart med et par nyttige redskaber, som fx grundlæggende psykologisk viden mht. menneskelig adfærd, samt læse alt hvad der kan læses af metoder til hvordan man kan lære ikke at falde for de naturlige problemer med sanserne, vi mennesker er født med, når vi går på opdagelse i den alternative verden.

Det bedste udgangspunkt, er at starte med at stille sig selv spørgsmål, om hvorvidt det man oplever, er en del af ens egen fantasi – alt afhængig af hvad man tror på. Herunder bringer jeg nogle eksempler på hvad man kan opleve af “mønstergenkendelse” indenfor ufokredse og den paranormale verden, og hvem der benytter sig af den.

I ufologiens verden, der er det første (og vel nok bedste) eksempel jeg kan bruge, det omkring 1,6 km lange “Marsansigt”, som nærmest chokerede verden, første gang det blev set i juli, 1976.

“Marsansigtet”

Martian_face_viking

Den pudsige bjergformation på vores naboplanet, medførte at der skyllede en tsunami af fantasifulde teorier over ufokredsen, der naturligvis har medvirket til at spørgsmålet om hvorvidt vi er alene i universet måske kan blive besvaret ved at sende flere rumsonder og mennesker ud i rummet, for at lede efter de endegyldige svar.

En stor fortalerHoagCNN2 for fremmede avancerede civilisationer, der  har koloniseret universet, er Richard C. Hoagland, der i  dag er forfatter, “pseudovidenskabmand” og forelæser om  sine teorier, som han også skriver om på sin hjemmeside.  Hoagland, der tidligere var konsulent for NASA under de  historiske missioner på Månen, er af den opfattelse, at  NASA prøver med vold og magt, at skjule/dække over spor  efter fremmed aktivitet på Mars og vores egen måne, hvor  han anklager dem for at slette eller retouchere områder,  som ikke må ses af offentligheden. Alle disse påstande, er med til at holde myten om, at mennesket ikke er opstået ved et tilfælde i live, og hver eneste gang vi støder på et spor efter en ukendt civilisation, starter diskussionen om igen – at disse spor er efterladt af rumvæsener, der boede her før os. Det er så alt det man kan se resterne af på Mars og vores egen måne.

Der kom dog en dæmper på entusiasmen, da et meget bedre foto taget af den amerikanske rumsonde Mars Global Surveyor i april 1998, tog et par billeder i høj opløsning, der gennemhullede enhver teori om, at Cydonia-området, skulle være sted for en tidligere civilisation med pyramidebygninger og kunstigt skabt ansigt.

Man må egentlig også stille sig det spørgsmål om, hvorfor i alverden man vælger at lave et kæmpeansigt, der kan ses – kun fra luften? Det havde måske været spændende nok, hvis man nu havde stødt på en ægte fremmede civilisation på den røde planet. Men selv de mest hardcore troende på at vores naboplaneter og måner er befolket af “rumbrødrene” der vogter over os, må erkende, at chancerne for overhovedet at kunne finde tegn på en højt intelligent udviklet civilisation, på så geologisk urolige planeter og måner, er temmelig små, hvis ikke nærmest umulige.

Læs en artikel af Ole Henningsen fra den 20. juni, 1998 om ovenstående: http://www.sufoi.dk/arkiv/arkiv-hn/marsan-1.php

Det mest sandsynlige, man kan tillade sig at mene som det mindste, er at der vel nok er større sandsynlighed for liv i mindre form, fx bakterielle livsformer (eller vira) under overfladen. Men igen, det er et spørgsmål om tid, før vi finder det endelige bevis på de små livsformers eksistens.

I september 2006 kom et 3D billede af “Marsansigtet”, der viser, at bjerget/forhøjningen, ikke lader til at være kunstigt fremstillet.
På trods af denne endelige afsløring, eksisterer troen stadig på, at der skjuler sig marsboere på den røde planet, og at det kun er et spørgsmål om tid før de afslører sig selv.

Andre eksempler på mønstergenkendelser på Mars, inkluderer et måske mere pudsigt ansigt, end det mest omtalte fra før, nemlig Galle-krateret, der er formet som en smiley, mens andre minder om frøen Kermit (Muppet Show), eller andre berømtheder.

“Glasormen på Mars”

Det er ikke helt forkert at mene at Mars er et underligt sted. Her kommer pareidolia ind i billedet igen. Mars Global Surveyor tog endnu et interessant billede i 1999 af noget der mindede om en “orm” der sneglede sig rundt nede i revnerne på overfladen (se billede her), nederst i venstre hjørne. Andre mente, at det var glastuber (brugt til at transportere marsboere rundt på overfladen), eller tunneller. Se Ron Nicks artikel her:  http://www.enterprisemission.com/can.htm
Kratere på Mars’ overflade, blev også betragtet som om at det var “glaskupler”, der hang sammen med “glastunnellerne”, men pga. belysningen blev kraterne misfortolket, og bevist at der var tale om en illusion.

Selveste Sir Arthur C. Clarke (forfattede “2001 A Space Odyssey“, “2010 Odyssey Two“) var interesseret i opdagelsen, og var den, der beskrev “ormen” på Hoagland’s hjemmeside, og artiklen vækkede harme hos NASA. Læs her: http://www.enterprisemission.com/sir.htm

“Ormen”, skulle også vise sig, at være en fuser, da der kom bedre billeder frem i 2004, der viste at “ormen” i virkeligheden bare var sandgrøft, der var formet i bølger i revnerne langs bakkerne. Så indtil videre – ingen kæmpe sandorm i denne omgang!

Afsløringen har til dels medvirket til at lægge en dæmper på Hoagland’s færden på internettet.

Læs Phil Plait’s artikel her og se billedet tættere på:
http://blogs.discovermagazine.com/badastronomy/2007/10/09/the-worm-turned/

Gå på opdagelse i alle tilgængelige Mars Global Surveyor billeder her: http://www.msss.com/moc_gallery/

“Pyramide fundet på Mars”

0978MR0043250040502821E01_DXXX

Tilbage i maj 2015, tog Mars Curiosity rover et billede af en atypisk sted på den røde planet. Lynhurtigt blev der spekuleret over, om det mon var en pyramidebygning gemt i sandet, eller om det bare er en trekantet sten. NASA er ikke i tvivl om hvad det er –  en ganske almindelig sten.
Men Dr. Michael Salla (Exopolitics.com), er ikke enig. Han er overbevist om, at stenen er en pyramide – læs mere her: http://exopolitics.org/nasa-curiosity-rover-photographs-pyramid-on-mars/
Exopolitics.com holder sig bestemt ikke tilbage med at poste artikler om NASA, der afsløret i den ene sammensværgelse efter den anden. Det kan ses ved at besøge den i linket ovenover.

“Den mørke side af Månen”

Lige siden Apollo-programmet sluttede meget brat i 1972, lader det til, at Hoagland har været vrissen på NASA, og dermed startede en “krig” med dem, hvor han begyndte at postulere og samle “beviser” ind på hvordan NASA systematisk redigerede eller fjernede ethvert spor af fremmed aktivitet fra vores måne, hvor han påstår at der eksisterer “månebaser”, som enten er i brug, eller forladt.
Det er lidt uforståeligt, hvordan Hoagland, der ellers lader til at være en dygtig forsker, er i stand til at komme med så vanvittige påstande omkring hvad der foregår på månen og Mars. Han påstår også, at de samme ruiner fundet på månen og Mars, også findes på Jorden.

“Landede vi på Månen? Og hvad skete der deroppe?”

a11-work-and-no-play-FINAL

I februar 2001, sendte Fox TV et program der hed “Conspiracy Theory: Did We Land on the Moon?” (Se det her), som sætter spørgsmålstegn til, hvorvidt amerikanerne landede på månen den 20. juli, 1969. I 60’erne kæmpede NASA en brav kamp, med at kunne opfylde Præsident Kennedy’s ord om, at USA ville lande på månen inden årtiet var gået. De første teorier om tvivlen ved månelandingen, kom allerede frem i 1970’erne. Siden da, er der produceret adskillige bøger, artikler, dokumentarfilm og hjemmesider om emnet, hvor Hoagland er én af de mange fortalere for månekonspirationer.

Den danske pendant til Hoagland, er Henrik Melvang, der blev interviewet til DR’s artikel om månekonspirationen. Du kan se et interview med ham fra TV2 fra 2003 her.

Folk, der er overbevist om, at den første månelanding er rent fup, og det blev optaget i et studio, hjulpet af Stanley Kubrick, er påvirket af de to psykologiske fænomener, pareidolia og apophenia, som jeg også mener er i brug, når man vælger at tro på at det man ser på skærmen er noget let genkendeligt fra Jorden, selvom det jo var på Månen astronauterne befandt sig under den første månelanding. Man overbeviser sig selv om, at det man ser, er den ægte vare, også selvom det er baseret på en falsk iagttagelse! Det er altså en omvendt form for mønstergenkendelse. Ud af alt dette bliver flere vildere konspirationsteorier opfundet, og ud af disse, fødes endnu flere når de underbygges af billeder fra månen, der viser et eller andet “mystisk” på overfladen eller på himlen over astronauterne.
Mange flere optagelser fra NASA’s rummissioner, viser mange mystiske “ufoer”, eller de såkaldte anomalier der optræder på billeder, som ikke er blevet retoucheret grundigt, så folk som Hoagland, kan bruge dem i sit arbejde. DR, gør dog et fint arbejde i at svare på de mange sære spørgsmål, som konspirationsteoretikerne stiller: http://www.dr.dk/DR2/VidenOm/Temaer/Konspiration/20090114163014.htm

Se en dokumentar om Stanley Kubrick og den falske månelanding her (læs kommentarfeltet før du ser den).

KILDE:

https://en.wikipedia.org/w/index.php?title=Cydonia_(region_of_Mars)
https://en.wikipedia.org/wiki/Richard_C._Hoagland
http://www.igap.dk/moon.htm
http://www.badastronomy.com/bad/misc/hoagland/glassworm.html
http://www.gpposner.com/Hoagland.html
https://www.facebook.com/RichardC.Hoagland
http://www.b.dk/danmark/mars-taber-ansigt
https://da.wikipedia.org/wiki/Konspirationsteorier_om_månelandingen
http://www.dr.dk/DR2/VidenOm/Temaer/Konspiration/20090114163014.htm
http://www.csmonitor.com/Science/2015/0625/Mars-pyramid-Alien-structure-or-everyday-pareidolia-video

2 thoughts on ““Det, man ser…””

  1. Fint og nødvendigt indlæg..

    Du kan jo altid sende denne typer af indlæg til Kim for at høre, om noget af det er anvendeligt for UFO-Mail – enten i hel eller ”forkortet” form.

    Mange hilsner

    Ole

    Fra: ufomystik [mailto:comment-reply@wordpress.com] Sendt: 27. juni 2015 17:27 Til: olehenningsen@mail.dk Emne: [Nyt indlæg] “Det, man ser…”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.