Jeg fandt denne artikel om 25 af de største videnskabelige fupnumre i historiens tid her. Her vil jeg så oversætte den, og udvide med lidt mere viden end originalartiklen giver. Håber du finder den interessant! 😉

Selvom mange af disse ikke helt passer til temaet til denne blog, er det med til at vise folks naive tro på ting, der fremstilles af andre folk – som får det til at virke “troværdigt”, noget som også overføres til ufologien og det paranormales verden.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=AdJWfaRH1AA]

25. Korncirkler
Efter de sære cirkler begyndte at dukke op på de engelske hvedemarker omkring starten i 1970’erne, medførte det til yderligere UFO og rumvæsenteorier. I 1991 afslørede Doug Bower & Dave Chorley (se video her), at det var dem, der stod bag de mystiske cirkler, der var lavet med intet mere end reb, planker og ledninger. I dag er der flere amatør-sammenslutninger, der producerer korncirkler overalt i verden, og nogle tjener også penge på det.

__5309485_orig
Her er nogle gode kilder du kan læse mere om “fænomenet”:

korncirkler.dk
cropcircleconnector.com

circlemakers.org
cropcirclesecrets.org
cropcirclesdatabase.com

24. Spaghetti-træet
I 1957 (1. April) viste BBC en udsendelse om en familie i Schweiz, der høstede spaghetti fra et træ. Spaghetti var mere eller mindre ukendt i England på det tidspunkt, så mange britere anede ikke, at det blev lavet med hvedemel og vand. De modtog herefter en masse spørgsmål fra folk, om hvordan de kunne plante og gro deres egne spaghettitræer. Men uheldigvis for dem, viste det sig kun at være en Aprilsnar.

greatest-hoaxes-01-af

23. Tasaday-stammen
I formentlig det mest lukrative fupnummer her på listen, stod Fillipiniens premierminister Manual Elizalde frem og fortalte verden i 1971, at han havde opdaget en stenalder-stamme kaldet Tasaday på øen Mindano. Da forskerne forsøgte at kigge nærmere på sagen i 1974, erklærede Elizalde øen “off-limits reservat”. Omkring 15 år efter (1986), da han var trådt tilbage, kunne journalister endelig få tilladelse til at undersøge øen. Der fandt de stammemedlemmer, der gik rundt i moderne tøj og talte med en moderne dialekt. De forklarede, at de var blevet tvunget til at flytte ind i hulerne af Elizalde, der for længst var forsvundet (1983) ud af landet, da han flygtede med millioner af dollars fra en konto der var oprettet for at hjælpe og beskytte Tasaday-folket.

tasaday-1

22. “Kloge Hans”
I 1904, havde den tyske matematiklærer Wilhelm von Osten, angiveligt lært en hest at tælle. Hesten fik derfor navnet “Kloge Hans“. Når man gav hesten et regnestykke, eller bad den tælle genstande eller personer, så svarede den ved at stampe i jorden. Kloge Hans svarede rigtigt i ca. 90% af tilfældene, men det stoppede ikke Det Preussiske Videnskabelige Akademi i at være skeptisk. Til matematikerens fordel, talte hesten også korrekt, når andre mennesker prøvede den af, selvom han ikke var tilstede. Men den studerende Oskar Phungst, løste gåden om den kloge hest. Hesten var ikke i stand til at regne, men havde lært at tyde menneskers kropssprog. Når hesten havde stampet det rigtige antal gange, indtog spørgeren en anspændt kropsholdning, og når Kloge Hans så dette, stoppede den med at stampe! Matematiklæreren von Osten blev efterfølgende latterliggjort i det videnskabelige samfund.

hans-clever-6
21. Evighedsmaskinen
Til jer der ikke ved det, er en evighedsmaskine en mekanisme der genererer mere energi end den bruger. Men sådan en maskine er ifølge entropiens lov en “overtrædelse” (energi kan ikke skabes “ud af ingenting”). Men det har ikke stoppet folk i at forsøge at lave maskinen. Specielt ikke i at tjene penge på det! I 1813, da Charles Redheffer dukkede op i New York med en maskine, der lod til at kunne dreje rundt af sig selv, mødte der tusinder af mennesker frem for at se vidunderet. Men da skeptikere bestak ham for at de kunne tage et nærmere kig på maskinen, fandt de ud af, at den havde remtræk, der var ført gennem væggen og op til loftet, hvor den blev drevet af en gammel mand, der drejede på et håndsving med den ene hånd, og spiste et brød med den anden! Gruppen af besøgende, der fandt ud af det var et svindelnummer, ødelagde evighedsmaskinen, og Redheffer flygtede med benene på nakken!

20. ‘Den Store Måne’-Svindelnummeret
Den 25. august, 1835 blev den første af i alt 6 artikler efterfølgende offentliggjort af New York Sun, der påstod at Sir John Herschel havde gjort nogle fantastiske opdagelser med nye metoder i hans teleskop. Ifølge artiklen, var  overfladen på månen dækket af lillafarvede pyramider, flokke af bisonokser, blå enhjørninger og endda også en fuldt ud udviklet civilisation. Senere blev det konstateret, at artiklen – selvfølgelig – var et fupnummer, som Herschel ikke engang vidste noget om, at han blev krediteret for.

inhabita
19. Nacirema-stammen
I 1956 skrev forfatteren Horace Miner artiklen “Body Ritual Among the Nacirema” der blev udgivet i juni i American Anthropologist. Han beskriver stammen som værende relativt ukendt i Nordamerika. Måden han skriver om Naciremafolkets praksis med krops-ritualer svarede til den måde amerikanere gjorde dem i 1950’erne. Denne artikel bruges fortsat som et pædagogisk værktøj i antroplogi. Nacirema er “American” stavet baglæns.

nacirema
18. Jan Hendrik Schön
Den tyske fysiker flirtede kortvarigt med berømmelse efter en række gennembrud i transistor-forskningen. Ikke længe efter hans stjernestatus, begyndte andre at lægge mærke til anomalier i hans forskning, der var for nøjagtige, og at de var i modstrid med fundamentale antagelser i den moderne fysik. Man fandt bl.a. ud af, at eksperimenter der blev udført ved forskellige temperatur havde samme støj. Svindelnummeret var et af de største i fysikkens verden i de sidste 50 år.

jan-hendrik-schon-photo-3
17. Beringers liggesten
I året 1726 opdagede Johann Beringer nogle fantastiske velbevarede fossiler af firben, fugle og edderkopper. Efter adskillige artikler om emnet, blev det besluttet, at hans ondskabsfulde venner havde med vilje gemt artefakterne for at tilsøle Beringers omdømme. Ifølge legenden brugte Beringer hele sin formue på forsøge at tilbagekøbe de bøger, han havde udgivet.

lyingstones
16. Sokal Affæren
Fysikprofessor Alan Sokal, blev berygtet for at have skrevet en forvrøvlet eller fabrikeret artikel i det postmodernistiske tidsskriftet Social Text i 1996. Han skrev artiklen udelukkende for at teste tidsskriftet, om de kunne lokkes til at trykke enhver artikel, der lød overbevisende videnskabelig nok, med de rigtige udtryk. Artiklen “Transgressing the Boundaries: Towards a Transformative Hermeneutics of Quantum Gravity“, var helt igennem fabrikeret, men blev trykt alligevel. Han afslørede blufnummeret i magasinet Lingua Franca, og gjorde dermed redaktørerne til grin.

sokal
15. Archaeoraptor
I 1999 blev Archaeoraptor givet som navn til et fossil fra Kina, i en artikel offentliggjort i National Geographic Magazine. I artiklen fremgik det, at fossilet var en overgang mellem fugle og theropod-dinosaurer. Før artiklen blev udgivet, var der allerede en stor debat om hvorvidt fossilet var ægte. Yderligere videnskabelige undersøgelse gjorde, at en skandale brød ud, da mistanken om at fossilet var falsk blev bekræftet. Fossilet var en blanding af flere forskellige primitive fugle (overkroppen var Yaonornis og halen en Microraptor). Begge ben tilhørte et hidtil ukendt dyr. Skandalen løftede sløret for det ulovlige marked for fossiler i Kina. Den blev også brugt af kreationister til at sætte yderligere spørgsmålstegn ved teorien om evolution. Selvom Archaeoraptor var falsk, er der stadig i dag mange reelle fjerede dinosaurer der er blevet fundet, som viser de evolutionære relationer mellem fugle og andre theropoder.
Archaeoraptor
14. Upas-træet
I 1783 blev en historie om et javansk træ i Indonesien, udgivet i London Magazine. Træet var så giftigt, at det skulle kunne dræbe alt indenfor 25 km og efterlod jorden bar og plettet med skeletter af både mennesker og dyr. Sandheden er dog mere moderat. Upas-træet eksisterer, og det indeholder virkelig en meget giftig saft, der fx bruges til giftpile. Denne historie blev dog blæst helt ud af proportioner

upas
13. Udødelighedens Hemmelighed
I 1700-tallet skrev Johann Cohausen en artikel om forlængelsen af livet, hvor han påstod at det kunne forlænges ved at indtage eliksir der var lavet dels af ånde fra unge kvinder og indsamlet i flasker. Han stod senere frem og afslørede at det hele havde været satire.

immortality
12. Villejuif-listen
Omkring 30 år siden blev en brochure sendt rundt i Europa, hvorpå der var listet en række tilsætningsstoffer, der forårsager kræft. Det skabte en massiv panik i mange lande, primært i Frankrig, men blev til sidst afsløret som et svindelnummer. Navnet kommer fra sygehuset Villejuif, hvor listen blev lavet.

640px-Villejuif_-_Hopital_Paul_Brousse
11. Piltdown-manden
Sandsynligvis verdens mest berømte svindelnummer er Piltdown-manden, der blev fundet i 1912, som var fossile rester af et tidlig menneske. Omkring 50 år senere fandt folk ud af, at det var et omfattende svindelnummer, hvor man opdagede, at kraniet var et mandligt kranie, men kæbebenet var fra en orangutang.

I 1915 skildrede maleren John Cooke denne udvalgte skare, der sidder med Piltdown-manden. Bagerst ses fra venstre F. O. Barlow, G. Elliot Smith, Charles Dawson og Arthur Smith Woodward. Forrest fra venstre A. S. Underwood, Arthur Keith, W. P. Pycraft, og Ray Lankester. Flokken sidder meget passende foran et portræt af Charles Darwin. Arkivfoto

10. Havfruen fra Fiji
En tilsyneladende mumificeret havfrue var til daglig skue på PT Barnum‘s museum, og mange troede rent faktisk på, at den var ægte, indtil det viste sig at være hoved og overkroppen af en abe fastgjort til en fiskehale.


09. Derbisol
Selvom det ikke er et rigtigt svindelnummer, er det underholdende alligevel, når man skal finde ud af om gymnasieelever fortæller sandheden i spørgeskemaer om stoffer. Prøverne indeholder ofte falske stoffer (for at kunne vurdere ægtheden af svarene), og det mest berømte er nok Derbisol. Meget interessant lader det til, at op til 20% af deltagerne har taget dette fiktive stof. Forskere inkluderer fiktiv medicin for at frasortere deltagere der skriver at de har taget det hele. Andre almindelige anvendte falske lægemidler inkluderer metabene, shimeron og nazuphan – alle navn på stoffer der ikke har relation til virkelig stofmisbrug.

derbisol
08. Rumvæsen-obduktionen
I 1995 blev en kortfilm af en angivelig obduktion af et rumvæsen vist på Fox Network, hvorefter historien spredtes til flere andre nyhedsmedier. Omkring 15 år efter stod producenten af filmen, Ray Santilli frem og indrømmede at det hele var fup. Det blev så den største kontroversielle sag i hele ufologiens historie. Men han fastholder til den dag i dag, at optagelserne var baseret på ægte optagelser. Se hele videoen her.

_origin_Fakti-Nepatiesibas-un-2
07. Skaktyrken
Denne falske skakautomat, blev bygget i 1770, fik navnet “Skaktyrken” pga. sit udseende og blev fremvist over hele Europa og Nord- og Sydamerika i over 80 år, før den blev ødelagt i en brand i 1854. Konstruktionen var lavet så en robot, der lignede en tyrker, kunne slå de bedste mennesker der kunne spille skak. Da fupnummeret blev afsløret, viste det sig, at det var en mand i forklædning, der havde slået de kendte skakspillere Napoleon Bonaparte og Benjamin Franklin.

turk
06. Giganten fra Cardiff
Som det mest berømte svindelnummer i amerikansk historie, har Cardiff-giganten angiveligt været ansvarlig for at præge den populære frase: “there’s a sucker born every minute“. Baggrundshistorien begynder i midt-1800-tallet, hvor den prominente ateist George Hull, beslutter sig for at lave sjov med sine bekendte, der var metodister, ved at begrave denne enorme kæmpe i sin fætters baghave. Det var for at henvise til den bibelske passage om de giganter der eksisterede på Jorden engang. Den 10-meter høje påståede “forstenede mand” blev afsløret den 16. oktober 1869 af arbejdere der gravede en brønd bag laden hos Hull’s fætter, ​​William C. “Stub” Newell i Cardiff, New York. Efter “opdagelsen” ville så mange mennesker se den, at der dukkede kopier op omkring i landet, der alle påstod at være den ægte vare. Originalen og en uautoriseret kopi fremstillet af P.T. Barnum findes stadig på museet.

Cardiff_giant_exhumed_1869
05. Shinichi Fujimura
Sidst i 2000 udkommer den japanske avis Mainichi Shimbun med tre billeder af den berømte japanske arkæolog Shinichi Fujimura i færd med at grave efter stenredskaber. Ikke så usædvanligt for en arkæolog. Problemet er bare, at Fujimura gravede stenredskaberne ned og ikke op. Svindelnummeret blev opdaget, da han blev grebet på fersk gerning af journalister i at grave genstandene fra stenaldermennesker ned, så han senere kunne erklære fundene for vigtige opdagelser. Han blev yderligere ydmyget, ved at fotos af dette blev offentliggjort i pressen. Det mest pinlige ved historien er, at stort set hele den moderne nationale forståelse af Japans stenalder er baseret på Fujimuras fund. I dag aner ingen, hvad der er løgn og sandhed. Ud af de i alt 160 udgravninger, skulle der så opklares hvilke af disse der var løjet om. Ikke overraskende, blev Fujimura fyret med øjeblikkelig varsel.

sendai
04. Blond-genets forsvinden
Der dukker jævnligt historier op om, at dominerende gener for mørkt hår og brune øjne vil eliminere de gener, som giver lyst/rødt hår og lyse øjne. Men teorien kommer fra folk, der ikke aner, hvad de taler om, siger forskere. Myten opstod i 202 da BBC sendte en artikel om tyske videnskabsmænd, der havde fundet ud af, at blond hår ville uddø indenfor de næste århundreder på grund af det er et recessivt gen. Knapt et år senere offentliggjorde New York Times en artikel, der afslørede at resultaterne var forfalskede, men undersøgelsen blev fortsat ved med at blive citeret frem til i dag (2015) i forskellige publikationer. Læs mere her.

danielcraig_credit-tama_herrickzumanewsco
03. Bonsai killing
“Bonsai Kitten” er et satirisk website, der startede den 30. oktober, 2000, oprettet af en universitets-studerende ved MIT. Under alias’et Dr. Michael Wong Chong påstår de, at  har instruktioner til hvordan man gror en killing i et krukke, hvor man kan forme killingen efter krukkens form. På trods af, at det var åbenlys satire modtog websiden international massiv kritik fra dyrerettighedsgrupper. MIT fjernede naturligvis hjemmesiden efter dette, men der er siden dukket flere op som fx den her.

bonsai_kitten
02. War of the Worlds
Orson Welles var skyld i et mindre udbrud af panik den 30. oktober, 1938, med sit direkte radiospil “War of the Worlds“, der var baseret på H.G. Wells‘ historie. Folk, der ikke havde lyttet med fra start, og som kom lige midt ind i “invasionen fra Mars” meddelt af de fiktive nyhedsrapporter, gik i panik og troede det var sandt. Nogle påstod endda, at de kunne se glimt i det fjerne og lugte giftgas. Lyt til hele radiospillet her. Læs transskription af teksten her.

194mmoj3ee8npjpg
01. Dihydrogenmonoxid
Dihydrogenmonoxid er en kemisk betegnelse for vand, der er blevet brugt i spøgende sammenhæng. Ved at bruge et meget fremmedartet navn for vand og samtidig nævne en række negative effekter, kemikaliet kan have, har det været muligt at overbevise folk om, at brugen af kemikaliet stringent skal reguleres, mærkes som farlig eller forbydes. Spøgen er udviklet af Eric Lechner, Lars Norpchen og Matthew Kaufman (1990) til at illustrere, hvordan manglen på videnskabelig læsefærdighed og overdreven analyse kan føre til ubegrundet frygt.

250px-Dihydrogenmonoxid

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *